Og så går vi i fakkeltog igjen!

Plutselig slår det oss: Vi er sannelig snille og rolige her i landet. I alle fall de fleste av oss. Vi alminnelige hverdagsinnbyggere her i oljelandet og det forhenværende vinterlandet er i grunnen ualminnelig siviliserte og pyntelige. Vi går stille og rolig gjennom livet, og trør forsiktig vannet i vår norgeshverdagslige andedam, skjøtter vår jobb og vårt hjem, betaler vår skatt med penger og mer eller mindre glede, og klapper våre hjerters utkårne, og i noen tilfeller også katten, kjærlig på pelsen. Men hva gjør vi hvis det skjer noe der ute i andedammen, noe som opptar oss, noe som opprører oss langt inn i det som måtte finnes av sjel? Joda, da tar vi den helt ut, og går i fakkeltog!
Denne ytterst siviliserte handlingen er noe vi tyr til i situasjoner preget av rettferdig harme, når sjokkeres av samfunnets voldelighet og verdienes forfall, når vi VIRKELIG føler oss tråkket på. Selvsagt etter grundig, forutgående planlegging og korrekt søknad til politiet. En særdeles kraftig reaksjon, velegnet til å gi utløp for avsindig raseri og indignasjon, på en helnorsk og sivilisert måte. Misnøye i forbindelse med lønnsoppgjør for spesielt siviliserte grupper? Fakkeltog! Rasistisk motivert drap, jf. Benjamin-saken? Fakkeltog! Bølge av overfallsvoldtekter rundt om i diverse norske byer, herunder oljehovedstaden? Selvfølgelig fakkeltog! Og så planlegges og annonseres det, de snille og pyntelige samler seg, faklene deles ut, og så går vi i fakkeltog, dere, og er det ikke hyggelig, dere, og se, kjære journalister, hvor siviliserte og tvers igjennom harmløse vi er. Dessuten gjelder det jo, her som ellers, å se og bli sett. Og så toger vi stemningsfullt gjennom byens gater, og så er det appeller i byparken av lokale, dagsordensettende størrelser, og så går vi hjem, gjerne med en god følelse av virkelig å ha gjort noe, gjort noe viktig!
Ikke et vondt ord om fakkeltog og appeller i parken. Ingen negativ kritikk mot det å være snill og grei. Og fakkeltog er både stemningsfullt og sikkert også sosialt. Spørsmålet er om det hjelper. Det er jo ikke godt å vite, men vi har en liten mistanke om at voldtektsforbryterne og drittsekkene for øvrig gir blanke f..... i de pyntelige og sivilisertes fakler og appeller. Kanskje vi heller burde brukt mer energi og planlegging til å få fatt i drittstøvlene, og faklene til å brenne bjellene av dem? Men det hadde jo virkelig vært en brannfakkel! Og vi er jo tross alt siviliserte. Ha en fortsatt pyntelig dag!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Om å ta på seg det pedagogiske seletøyet

Onanere eller urinere på offentlig sted - er det noe problem?

Hei, hei!