Og så er det "Daylight wasting time" igjen...

Det er noe vi lurer på. Før var vi usikker, og tvilte på dette og mangt, men nå vet vi ikke helt lenger. Noe må det være. Kanskje det er alderen, vi har jo tross alt passert 50, med den - nuvel - visdommen dette burde bringe. Eller så må det være noe annet. Eller så har vi glemt det. Vår hustru - velsigne henne - vårt livs lys og vår sengs varmekolbe - kunne heller ikke bidra med noe fornuftig her, hvilket selvsagt er uvanlig, smigresmigre. Vi velger likevel å tro at det har noe med årstiden å gjøre. Et raskt blikk ut av vinduet etterfulgt av en titt på klokken, bringer oss til å konstaterere at vi forlengst har gått tilbake til det vi rent privat kaller "Daylight wasting time". Hvilket utlagt betyr vanlig, norsk vintertid, eller normaltid, om man vil. Hvilket bringer oss til sakens kjerne. Vi er nemlig utopisk tilhenger av sommertid hele året.
Den engelske betegnelsen på det vi her i røysa kaller sommertid, er "Daylight saving time". Det er et riktig så fint og pedagogisk uttrykk, som vi har stor sans for. Tenk det, vi sparer dagslyset til kvelden, når vi virkelig har bruk for det. Vi trives med denne ordningen i store deler av året, men så kommer vi altså til slutten av oktober. Da skal klokken av en eller annen gledesdrepende årsak plutselig skrus en time tilbake, uten at dette på noe sett eller vis akkompagneres av en saklig begrunnelse. Det er en del "hype" i media om det nå er tilbake til normaltid og mørke kvelder, men noen fyllestgjørende forklaring på hvofor dette på død og liv skal skje, finner man aldri.
Åjadajamensan. Vi er da ikke helt på feil jorde. Vi følger da med, tross moden alder og et yrke som enkelte vil betegne som en diagnose. Den Store Og Viktige Begrunnelsen har vi fått med oss, den som går på at vi må gjøre som EU og de andre landene. Og vi er selvsagt enig i at samordning er viktig. Likeledes flytider og rutetider generelt. Vi kan da ikke han noen norsk eller nordisk alenegang her. Og dermed skrur vi alle sammen klokken tilbake til en mørk og guffen "Daylight wasting time". Det er nemlig dette som er selve Begrunnelsen med stor B, at alle de andre gjør det. Hvorfor det ikke kan bli en felles overenskomst om "Daylight saving time" hel året, blir aldri belyst. Det er liksom en ikke-sak. Merkelige greier. Vi har hittil ikke vært i stand til å framskaffe noen saklig forklaring på dette at vi skal berøves en time med dagslys om kveldene i den tiden på året vi trenger det mest. i den mørke årstiden er det mørkt og guffent uansett. Vi kan ikke se at det er noe problem med en ekstra time med mørke når vi likevel er på jobb.
Vi kan i og for seg tenke oss saklige grunner til at man ikke praktiserer sommertid hele året. Mer dagslys morgen og formiddag vil for eksempel kunne være gunstig for folk som arbeider ute, og har nytte av dagslyset. Anleggsarbeidere, for eksempel, eller bygningsarbeidere Klart det er triveligere å jobbe ute når det er lyst. Eller kan det ha noe med landbruk og husdyr å gjøre?
Vel, inntil videre får vi avfinne oss med både møkkavær, mørketid og "Daylight wasting time". Det er tross alt et lite problem. Knapt nok noe problem i det hele tatt. Dessuten arbeider tiden for oss!
Vi vil ellers ønske samtlige der ute en usedvanlig fin dag og uke.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Om å ta på seg det pedagogiske seletøyet

Onanere eller urinere på offentlig sted - er det noe problem?

Hei, hei!